1 de nov. 2010

Els catòlics progressistes es mobilitzaran contra la cúria

Església Plural convoca una trobada de reflexió el dia que arriba el papa per obrir el debat sobre la jerarquia catòlica

Els progressistes pensen que cal reformar l'Església i obrir-la als nous temps


El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va presentar ahir el programa de la visita del papa Foto: ACN.
El dia 6 de novembre al vespre, just quan Benet XVI acabi d'arribar a Barcelona, diversos col·lectius cristians de base es reuniran per “reflexionar” sobre el model canònic del papat i l'estructura eclesiàstica. “No sortirem amb pancartes ni per demanar que els capellans es puguin casar, ni perquè hi pugui haver dones sacerdots ni perquè els divorciats es puguin tornar a casar. No és el moment. Però sí que és el moment de dir que aquest model d'Església, similar a una monarquia absoluta, ha de canviar”, explica un portaveu del col·lectiu Església Plural, convocant de l'acte.
Església Plural, que de moment ja té el suport de 25 entitats, entre les quals Cristianisme al Segle XXI, és un col·lectiu de creients progressistes que han pensat que la visita del papa és un bon moment per reflexionar sobre aquesta institució, “cada cop més allunyada de la base i de la primera comunitat fundada per Jesús”. “Volem obrir un debat dintre l'Església catòlica, parlar de quin poder té”, manté el president de l'entitat, Joan Doñate.
Església Plural i els catòlics més progressistes entenen que “cal reformar l'Església, per acostar-la a les inquietuds dels homes i les dones contemporanis, i permetre que coneguin la primera comunitat fundada per Jesús”. Per això opinen que cal una profunda reforma d'una estructura “pròpia de l'Imperi Romà i de les monarquies absolutes posteriors” i denuncien que la cúpula de l'Església “sempre s'ha tancat a acceptar reformes que incorporessin valors democràtics de les societats modernes i els nous paradigmes socials i culturals”.
Allunya els creients
Per aquest col·lectiu, l'estructura jeràrquica de l'Església no fa més que “allunyar la gent de la mateixa Església”, per això proposa “un nou marc de relacions eclesials en què s'acceptin i es posin en pràctica la coresponsabilitat, la diversitat i la pluralitat”.
Església Plural també discrepa que el papa visiti Barcelona en qualitat de líder religiós i cap d'estat: “Que vingui com a cap d'estat distorsiona molt la missió religiosa del papa”.
Pel que fa a les despeses que suposarà la visita de Benet XVI, Església Plural manté que “nosaltres el que reivindiquem és que s'expliqui d'on surten els diners, que hi hagi transparència perquè no passi com a València, on hi va haver moltes sospites de frau”.
Font: Avui


5 de novembre de 2010
19 h - Basílica de Santa Maria del Pi
(Plaça del Pi, 7 - Barcelona)

28 entitats cristianes de base* us convoquem a participar a un
ACTE DE REFLEXIÓ I DE PREGÀRIA sobre el model de papat que es pot desprendre de l'Evangeli, i com caldria que es manifestés per a servir les necessitats de les comunitats eclesials del segle XXI.

La reforma de les institucions jeràrquiques, no només és una reivindicació que venim fent des de posicions cristianes obertes, també el mateix Papa Joan Pau II ho va plantejar en una encíclica , així com també ho ha fet reiteradament alguns cardenals i teòlegs de prestigi reconegut.

Entenem que el viatge de Benet XVI a Barcelona, al marge de les adhesions o crítiques que pugui suscitar, és un bon moment perquè els cristianes i les cristianes, reflexionem sobre el ministeri de Pere.

Feu córrer aquesta crida!  Gràcies.

Farem una reflexió pròpia de les persones creients, fonamentada en una predisposició a sentir interiorment, a escoltar aquelles veus que ens ajudin a reflexionar, i, finalment, a compartir la joia i l'esperança que brolla de la ferma convicció en la força de l'Esperit, que transforma persones i institucions. Les crisis de les primeres comunitats es resolien per mitja del discerniment personal i comunitari. Val la pena recuperar aquesta pràctica per acostar-nos a models propis d'una Església comunitat, que fa camí amb Jesús, i se sent guiada i enfortida pel seu mateix Esperit.

Pretenem un acte respectuós, vivencial i simbòlic, que reculli, no les nostres frustracions, si no les nostres esperances i el compromís que se n'ha de derivar d'elles. Un acte que visualitzi altres veus d'Església, altres sensibilitats, altres maneres de presència eclesial en el món.

Us animem a fer córrer aquesta convocatòria. A la basílica del Pi hi caben més de 500 persones i val la pena aprofitar la generosa acollida que aquesta comunitat parroquial en ofereix. No ha estat gens fàcil trobar un lloc. Pregar amb llibertat i exercir el dret a expressar la pluralitat, pot ser a vegades tan difícil com ho era, en temps de Jesús, fer-ho a la sinagoga.

La força de les conviccions dels qui ens aplegarem en aquest acte de reflexió i de pregària, la voluntat de canviar models caducs, l'esperança que volem de celebrar, és la millor manera de dir a la societat que hi ha un futur millor i que nosaltres, cristians i cristianes, estem al seu costat per contribuir-hi, per servir-la i per estimar-la, a tothom, però especialment a les persones més desfavorides.


*Entitats convocants
: Associació Aragüaia amb el bisbe Casaldàliga. Associació cristiana de gais i lesbianes de Catalunya. Col.lectiu de dones en l'Església. Comitès Óscar Romero. Comunitat cristiana de base de Santa Coloma de Gramanet. Cristianes i cristians d'ICV. Cristianisme segle XXI (14 entitats adherides). Cristians en diàspora. Cristians pel socialisme. Església Plural. Fòrum JIC. Fòrum Joan Alsina. Grup Joan XXIII de Reus. Som Església Catalunya.


Més informació: Església Plural