Curiositats


Curiositats sobre els pobles indígenes (Survival)

El 9 d'agost és el Dia Internacional de l'ONU per als Pobles Indígenes. Per commemorar-ho, Survival International presenta nou fets poc coneguts sobre els pobles indígenes.
1) Hi ha més de 100 pobles indígenes aïllats al món. Alguns viuen a menys de 100 km de distància del Machu Picchu, l'atracció turística més important del Perú.
2) És probable que els indígenes de la vall de Baliem, a Nova Guinea, desenvolupessin l'agricultura molt abans que els avantpassats dels europeus.
3) Els “gitanos del mar” moken, del mar d'Andaman, han desenvolupat una capacitat única per enfocar la vista sota l'aigua, per poder submergir-se a la recerca de menjar. La visió dels nens moken és un 50% millor que la dels nens europeus.
4) Es creu que el poble indígena sentinelès viu a les illes Andaman des de fa uns 55.000 anys.
5) Una de cada sis llengües que es parlen al món vé de Nova Guinea.
6) Els pobles indígenes desenvolupen alguns dels aliments bàsics del món. La mandioca (iuca o cassava), el blat de moro i les patates són producte de l'agricultura indígena.
7) Els caçadors hadzes de Tanzània fan servir el cant d'un ocell africà per a trobar el camí cap als ruscos d'abelles als arbres baobabs.
Familia awá. Las mujeres awás a menudo cuidan de crías de monos dándoles de mamar.
Familia awá. Las mujeres awás a menudo cuidan de crías de monos dándoles de mamar.
© Fiona Watson/Survival
8) Les dones awàs de Brasil tenen cura de les cries de mico ordes donant-los de mamar.
9) Es creu que la llengua dels sanadors kallawayas de Bolívia, que encara es parla avui en dia, era l'idioma secret dels reis inques.
T'han agradat? Aquí en van nou més:
10) Al llarg de mil·lenis, els pobles indígenes han desenvolupat extraordinàries habilitats per a la supervivència. Un caçador de l'Amazònia pot imitar un depredador per espantar-lo i fer que s'acosti a un altre caçador, o copiar el crit d'un animal femella en zel per a atreure altres mascles.
11) Pot ser que els pobles bosquimans del sud de l'Àfrica hagin viscut allà durant 70.000 anys o fins i tot més. Estudis recents suggereixen que el codi genètic dels bosquimans està més a prop dels nostres avantpassats comuns que el de cap altre ésser humà.
12) En temporades de sequera, els bosquimans emmagatzemen aigua sota terra en ous d'estruçbuits segellats amb cera d'abella.
13) De les 7.000 llengües del planeta, 4.000 pertanyen a pobles indígenes.

14) Els caçadors d'àligues kazakhs de Mongòlia Occidental tenen un vincle tan fort amb les seves àligues que dormen al seu costat durant la nit i els alimenten amb les mans durant un mes quan encara són joves.

15) Els pobles indígenes posseeixen coneixements ecològics detallats. Saben coses que nosaltres desconeixem. Per exemple, els shuars d'Equador fan servir almenys cent espècies de plantes diferents pels mals d'estómac.
16) L'última parlant de la llengua bo de les illes Andaman, que tenia 55.000 anys d'antiguitat, va morir el 2010.
17) El tsunami del 2004 no va afectar als pobles indígenes de les Andaman. Quan van veure que el mar es retirava, es van refugiar immediatament a les zones elevades.
18) El curare, un verí vegetal desenvolupat pels indígenes d'Amèrica del Sud per a immobilizar les seves preses, es fa servir ara en la medicina occidental com a relaxant muscular. És el que fa possible la cirugia a cor obert.
El director de Survival International, Stephen Corry, ha declarat avui: “La commemoració anual de Nacions Unides és una ocasió important perquè el món reconegui els pobles indígenes i el seu dret a la supervivència i a l'autodeterminació. Survival International ha publicat nou fets poc coneguts coincidint amb el 9 d'agost, per contribuir a la comprensió i el respecte als pobles indígenes i la seva impressionant contribució a la diversitat de la humanitat”. 
Font: Survival, el moviment dels pobles indígenes