5 d’oct. 2011

L'acaparament de terres a Uganda

La investigació sobre l’acaparament de terres a Uganda ha de ser independent i transparent

“A l’informe s’ensenya la postura d’NFC de manera precisa. L’NFC no pot rebujar la nostra feina d’investigació simplement perquè no hi estigui d’acord.”Katia Maia Coordinadora de la campanya CRECE d’Oxfam

Oxfam expressa la seva preocupació davant del rebuig sistemàtic de l’empresa per les denúncies d’abusos

Oxfam acull amb satisfacció la crida del Banc Mundial (1) a l’empresa britànica New Forests Company (NFC) a obrir una investigació al voltant de les denúncies de males pràctiques de l’empresa als projectes forestals a Uganda.

La crida s’ha produït arran de l’linforme d’Oxfam i l’ Uganda Land Alliance publicat el passat 22 de setembre. L’informe denuncia el desallotjament de més de 20.000 persones sense que aquestes haguessin donat el seu consentiment ni rebut cap compensació amb l’objectiu de deixar lloc a les plantacions d’NFC  i obviant, així, les directrius internacionals. Moltes d’aquestes persones es troben ara en situació de desamparament. Algunes persones han denunciat que els desallotjaments van ser violents.

Malgrat que que NFC ha anunciat que portarà a terme una investigació, Oxfam mostra la seva  preocupació al voltant de la naturalesa d’aquesta, ja que l’empresa segueix rebutjant de manera sistemàtica les alegacions d’aquestes persones. Recentement, l’empresa va descriure les denúncies com a “fictícies” i com a “irresponsable propaganda unilateral“.

“Les afirmacions de l’empresa són imprudents i molt poc professionals”, afirma Katia Maia, coordinadora de la campanya CRECE d’Oxfam.“NFC segueix referint-se als desallotjaments com a ‘abandonaments voluntaris i pacífics’. Per això ens manifestem escèptics davant la naturalesa de la investigació que pretenen portar a terme”, remarca.

Oxfam insta l’NFC a garantir que la seva investigació sigui realment independent i transparenti tingui en compte les experiències de les comunitats afectades.

“Oxfam defensa de manera rigorosa el seu  informe. Vam entrevistar centeneras de persones de les comunitats afectades i vam parlar amb autoritats governamentals. A l’informe vam mostrar la postura d’NFC de manera precisa. NFC no pot rebutjar la nostra feina d’investigació només perquè no està d’acord amb ell”, afirma Maia.

“Moltes de les persones desallotjades no poden alimentar les seves famílies o enviar els seus fills a l’escola. Es troben totalment desamparats. El Banc Mundial i l’NFC han de garantir que la investigació sigui creible i significativa.”Oxfam afirma que:

- "Ningú va rebre compensacions per la pèrdua de les seves terres, cultius, o pertinences. Oxfam senyala que l’NFC opera d’acord amb directrius internacionals dissenyades per a protegir el dret de les persones a una compensació adequada. L’NFC no pot eludir les seves responsabilitats i assenyalar el govern com a únic culpable.

- Moltes persones desallotjades descriuen actes de violència, la crema de cases i la destrucció de cultius durant els desallotjaments. Recentement, el New York Times va publicar un article en què se citava una dona el fill de la qual va morir en un incendi produït durant un dels desallotjaments.

- A dia d’avui existeixen dos processos judicials en curs en què es denuncien accions violentes durant els desallotjaments i que assenyalen el dret a la terra de les persones afecades. Les denúncies també exigeixen compensacions pels danys causats.

L’NFC esgrimeix que la Corporació Financera Internacional, braç creditici pel sector privat del Banc Mundial, i el Consell d’Administració Forestal (FSC, segons les sigles en anglès), entitat que otorga la qualificació d’or en certificació forestal, van aprobar els seus projectes qualificant-los com a “nets”. Tot i això, Oxfam creu que cap organització ha proporcionat prou proves que corroborin les afirmacions de l’NFC que els desallotjaments van ser “legals, voluntaris i pacífics” (2).

Oxfam es va posar en contacte amb l’NFC diversos mesos abans de la publicació de l’informe. Els mesos de març, abril i juliol, Oxfam va intentar diverses vegades que l’empresa es manifestés al voltant d’aquestes qüestions però aquesta va defugir respondre. Des d’agost, Oxfam ha estat en contacte de manera exhaustiva amb la direcció de l’empresa.

Informació complementària:

1) El Banc Mundial té interessos financers a NFC a través d’un inversor privat. El Banc Mundia, insisteix en què les entitats a les quals financia han d’operar de manera responsable i complir certs estàndards socials.

2) Oxfam assenyala que l’informe de l’IFC no era una auditoria com a tal sinó una evaluació de camp de es va portar a terme una vegada els desallotjaments ja s’havien produït. El tècnic de l’IFC que va portar a terme l’evaluació no va parlar amb les comunitats afectades i només va avaluar un dels dos districtes afectats. De manera similar, l’auditoria de certificació de l’FSC només va revisar una plantació. Mubende i no Kiboga. Malgrat les demandes legals i les notícies als mitjans de comunicació que descrivien els fets com a violents, l’FSC afirma que esl litigis al voltant de la tinença de la terra s’havien resolt i que no hi havia constància d’ “incidents violents”.

Font: Oxfam Internacional