12 de jul. 2011

300.000 infants segueixen essent utilitzats com a soldats al món


Una Convenció els protegeix i tot i això els seus drets se segueixen violant: Alemanya presenta davant el Consell de Seguretat de l'ONU una resolució que busca millorar la salvaguarda dels infants en situació de conflicte.



La Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets dels Infants va entrar en vigor el 1990. Fa me´s de 20 anys que el document protegeix els menors sense tenir en compte les fronteres nacionals i tot i aicò, es calcula que al món 300.000 infants segueixen essent utilitzats com a soldats. Aquest mes, Alemanya ocupa un seient no permanent al Consell de Seguretat de l'ONU i sota la direcció alemanya, es presenta en el sí de l'organisme internacional una resolució sobre el tema a discussió. L'objectiu és contribuir a alliberar els infants del seu destí de víctimes per partida doble en les guerres que desfermen els adults.

Ferides al Sudan del Sud

Aquesta setman el Sudan del Sud s'ha convertit en el membre número 193 de les Nacions Unides. Després d'una llarga guerra civil, la regió ha aconseguit la independència. Políticament parlant, un èxit. A nivell social, tot i això, les ferides trigaran a sanar. Sobretot en els infants encara s'hi poden llegir els rastres del sagnant enfrontament.

Durant el conflicte, els infants i els col·legis van ser constantment objectiu d'atacs. Avui per avui, el sud del Sudan té els índex d'escolarització més baixos del món. La probabilitat que una noia sudanesa mori durant el part és més gran que no que acabi l'escola. Només el 8% de les dones saben aquí llegir i escriure. Cap país demostra més clarament com n'és d'important el dret a l'educació” diu Irina Bokova, directora general de la UNESCO, l'agència de l'ONU per a l'educació la Ciència i la Cultura.

També les xifres de morts, abusos sexuals i ús de nens com a soldats són alarmants, no només al sud del Sudan, sinó a nivell internacional. Segons la UNESCO, entre 1998 i 2008 van ser assessinats en conflictes de tot el món dos milions de nens, i sis milions van patir lesions greus.

Per sortir de la llista negra

Sis actes contra menors contempla el dret internacional com a crims de guerra, entre ells el recurs als nens soldat, la mort dels infants o l'abús sexual contra ells. Qualsevol part en conflicte que incurreixi en aquests delictes passa a engreixar una llista negra del Consell de Seguretat de l'ONU. La mesura és més intimidant del que podria semblar, assegura Peter Witting, l'ambaixador alemany a Nova York: “per als països, els governs i els grups rebels, aparèixer en aquesta llista és un estigma, no volen ser-hi”
Afganistan és un exemple: Recentment ha enviat Wittig una delegació al país asiàtic i aquesta ha pogut comprovar com el govern afganès fa esforços per assegurar la protecció de la infància. Un pla d'acció convincent han de presentar els estats que vulguin ser esborrats de la llista. Com a prèvia al debat sobre la resolució que ara s'obre al consell de seguretat, Nacions Unides ha rebut 15 d'aquestes declaracions d'intencions procedents de noves regions en crisi, i dues més esperen a finals d'any.

La possibilitat d'implantar sancions

La resolució que aquest dimarts 12 de juliol vóta el Consell de Seguretat busca amplar a un delicte més (l'atac a les escoles i hospitals) els motius que puguin portar els estats o agrupacions a formar part de la llista. A més, se vol introduir la possibilitat d'implantar sancions. “Fins ara, només s'han pres mesures: fa un parell d'anys a Costa d'Ivori i a la República Democràtica del Congo”, lamenta Eva Smets, directora de l'organització Watchlist on Children and Armed Conflict.

Malgrat els èxits anomenats per Wittig, el registre per sí mateix no sempre serveix, recorda Smets. “L'informe del secretari general de les Nacions Unides de l'any passat inclou una referència als criminals més acèrrims. En ella hi havia 16 grups armats dels que es parla des de fa més de 5 anys” indica la directora. “Era una referència molt llarga” afegeix. Tot i això, l'ONU no decau en els seus intents, si el desenvolupament segueix com ara, almenys d'aquí a 25 anys no haurien de quedar nens soldats al món.



Autor (Font): Rob Mudge/ Luna Bolívar (Deutsche Welle)