El Medicines Patent Pool o “comunitat de patents mèdiques”, fundada per Unitaid el 2010, a signat amb el laboratori americà Gilead, aquest dimarts 12 de juliol, el seu primer acord sobre medicaments contra el Sida destinat a afavorir la venda a baix preu d'antiretrovirals als països pobres.
“Per primera vegada els malalts dels països en vies de desenvolupament tindran accés als mateixos medicaments que els malalts dels països rics”, sense haver d'esperar que expirin les patents, subratlla en un comunicat Philippe Douste-Blazy, director executiu de Unitaid.
Unitaid és una organització l'objectiude la qual és negociar el preu dels medicaments contra el Sida, el paludisme i la tuberculosi pels països pobres. Els seus fons provenen d'una taxa sobre els bitllets d'avió de quinze països. El Medicines Patent Pool és una fundació creada fa un any a Suïssa on Unitaid té la seu.
Segons l'exministre de salut francès, es tracta, pels laboratoris farmaceutics interessats de cedir “les seves patents més recents” al Pool, guardant-ne la propietat intel·lectual. Les patents es cedeixen aleshores als que fan genèrics per produir i distribuir els medicaments pels països pobres.
Un centenar de països afectats
L'onusida s'ha felicitat per aquest anunci que obre una “nova era en la lluita contra el Sida on entitats públiques i privades treballen conjuntament. “Espero que l'anunci d'avui inspiri altres entitats farmacèutiques a emprendre aquest pas” a Gilead, ha comentat el director executiu d'Onusida, Miche Sidibé, citat en un comunicat. Gilead treu el 80% del seu benefici del Sida, mentre que Merck i Johnson en treuen menys del 5%”, la presidenta de l'ONG Coalition Plus s'ha lamentat que aquests laboratoris no participin al Patent Pool, mentre que disposen de medicaments molt punters contra el VIH, com el Raltegravir.
L'acord signat a Londres ha de permetre la producció de les mol·lècules anti VIH tenofovir (comercialitzades per Gilead sota el nom de Viread), emtricitabina (Emtriva) i altres que encara es troben en desenvolupament clínic: cobicistat, elvitegravir, així com una combinació d'aquests productes en un sol comprimit, el “Quad”. La llicència autoritza també el desenvolupament i la fabricació d'altre combinacions incluent aquests productes.
Els royalties pagats al laboratori seran d'entre el 3 i el 5 de les vendes dels genèrics, mentre que les formes pediàtriques es vendran sense drets. Les llicències no permetran, però, la venda a tots els països en vies de desenvolupament, només els més pobres. Pel tenofovir i l'emtricitabina cobriran cent onze països, pel cobicistat cent dos, i per l'elvitegravir i el Quad, noranta-nou.
Per saber-ne més: Reportatge de la BBC sobre el Sida a l'Àfrica i les patents