15 d’oct. 2010

El Sudan posa nous obstacles al referèndum d’independència del Sud


El governamental NCP adverteix que el plebiscit al districte d’Abyei no es podrà fer la data prevista · El Consell de Seguretat recorda que tots els vots s’han de fer «a temps»
El Govern del Sudan, i concretament el seu partit majoritari, el Partit del Congrés Nacional (NCP, per les seves sigles en anglès) del president Omar al-Baixir, intenta posar més pals a les rodes del referèndum d’independència del Sud, previst per al proper 9 de gener. Ara, l’NCP no amenaça el referèndum en si, sinó un plebiscit que s’ha de celebrar el mateix dia de forma paral·lela en un petit però ric districte, Abyei.

L’NCP, per boca d’Al-Dirdiri Mohamed Ahmed, va dir ahir que «no és possible» celebrar la votació a Abyei el dia 9 de gener, i ho va argumentar pel fet que encara no hi ha hagut acord per determinar qui podrà votar aquell dia al districte. El motiu del desacord entre l’NCP i el principal partit del Sudan del Sud, el Moviment d’Alliberament del Sudan del Sud (SPLM, en anglès) és si s’ha de permetre que els àrabs nòmades de la tribu misseriya votin al plebiscit o no, explica el Sudan Tribune. Aquests nòmades només viuen a Abyei durant una part de l’any; per a l’NCP, això és prou perquè tinguin dret de vot, mentre que en opinió de l’SPLM, només han de votar els residents permanents de la regió, que són els dinkes.

Això no és banal: el que votarà Abyei és si s’integra al Sudan del Sud (que, previsiblement, votarà massivament a favor de la independència) o bé si roman dins del que quedi del Sudan. L’NCP pensa que els àrabs misseriya votaran en bloc a favor de la unió amb el nord, mentre que l’SPLM està convençut que els dinkes es manifestaran clarament per l’annexió al sud, on aquest poble, precisament, és el grup ètnic més nombrós.

Cal dir, però, que en el fons la disputa té un marcat caràcter econòmic: Abyei és un dels districtes de la regió més rics en petroli, i tant el Sudan com el Sudan del Sud pretenen controlar-lo.
El Consell de Seguretat pressiona perquè les votacions se celebrin
I mentre l’NCP prova d’ajornar la votació a Abyei, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides reclamava ahir que tots dos referèndums es fessin «a temps i de forma creïble», respectant allò previst als acords que el 2005 van posar fi a la guerra nord-sud. Entre els governs que més clarament han expressat el seu suport a la celebració de les votacions hi ha el dels Estats Units.
A banda, el sotssecretari de Manteniment de Pau de l’ONU, Alan Le Roy, va dir ahir que farà cas de la petició del president del Sudan del Sud, Salva Kiir Mayardit, i enviarà tropes internacionals a la frontera entre nord i sud, explica AFP. Kiir havia dit fa pocs dies que temia una agressió de l’exèrcit del Sudan contra el Sudan del Sud cas que la independència sigui l’opció més votada el proper mes de gener. Les tropes de l’ONU haurien de servir per evitar una escalada de la tensió al llarg de la frontera.

Font: Món Divers
Més informació a: Fundació Solidaritat UB