19 d’oct. 2010

Presumptes militants txetxens ataquen el Parlament de Grozni

Security forces control the area neighboring the site of a suicide bomb attack near the parliament in Grozny.

Les forces de seguretat de control de la zona veïna al lloc d'un atac suïcida amb bomba a prop del parlament a Grozny.


El Parlament de la inestable república russa de Txetxènia ha estat objecte d'atacs.

El president txetxè Ramzan Kadírov ha dit que tots els homes armats que han intentat assaltar l'edifici del Parlament de Grozni han estat assassinats per les forces de seguretat. 

Però el nombre dels morts i ferits en l'atac no és clar.

informes de mitjans de comunicació russos asseguren que dos atacants suïcides s'han immolat davant del Parlament i dos pistolers han mort en un tiroteig amb les forces de seguretat.

Com a mínim tres agents de policia també han resultat morts i diversos més han estat ferits. No queda encara clar si hi havia civils entre els morts.

Kadyrov ha dit a Interfax que les forces de seguretat han realitzat una operació de 20 minuts per matar els militants. Ha dit també a Interfax que tots els diputats que estaven al Parlament en el moment de l'atac són ja en una zona segura.

Les forces especials fan guàrdia fora de l'edifici del parlament a Grozny.
Els fets s'han produït durant una visita a Grozny del ministre de l'Interior Rashid Nurgaliyev, de qui diuen que manté converses d'emergència amb Kadírov després de l'atac.

Es diu també que entre de Grozni està bloquejat.

Creixent insurgència

Moscou va lliurar dues guerres a la dècada dels noranta amb els independentistes de Txetxènia, a regió  del Caucas Nord. 

Rússia està lluitant per contenir una creixent insurgència islamista a la franja de províncies ètnicament mixtes al llarg de la seva frontera sud.

Els observadors diuen que la insurgència es nodreix de la pobresa extrema, de rivalitats entre clans, de la corrupció galopant, i de les tàctiques de mà dura portades a terme per les agències que fan aplicar la llei.

Tot i que el Kremlin ha declarat la victòria en la seva batalla amb els rebels txetxens, i tot i la llei de ferro de Kadírov recolzada per Moscou, Txetxènia ha estat escenari d'una onada de tirotejos i atemptats amb bombes els últims mesos.

A l'agost, almenys 12 persones van morir en un tiroteig entre agents de seguretat de Kadírov i presumptes insurgents al poble natal de Kadírov, Tsentoroi.

El descontentament s'ha estès a altres àrees del nord del Caucas, com Daguestan i Ingúixia.

Fora de la regió, un doble atemptat dut a terme per dues dones suïcides de Daguestan al metro de Moscou al març va matar a 40 persones i va ferir a més d'altres 100 persones.

Font: Radio Free Europe
Més informació: Txetxènia.org (Lliga dels drets dels pobles), El conflicte de Txetxènia ( del 2006, per Oksana Chelyscheva, periodista i defensora dels drets humans a Txetxènia)