10 de nov. 2010

El Polisario i el Marroc deixen per al mes vinent la negociació


Continua la tensió al-Aiun, on les autoritats marroquines han imposat la queda, segons fonts saharianes

El Front Polisario i el govern del Marroc no han apropat pas posicions en les converses que han mantingut a Nova York, coincidint amb l'atac de les autoritats marroquines al camp saharià de Gdeim Izik (vídeo). Ambdues parts reprendran la negociació entre el desembre i el gener, segons que ha explicat l'enviat especial del l'ONU al Sàhara, Christopher Ross. Al-Aiun han continuat les topades aquestes últimes hores, i les forces de seguretat del Marroc han imposat la queda, segons el Polisario.
L'ONG Thawra fa saber que s'ha decretat la queda i que s'han tallat les comunicacions amb la ciutat: les carreteres són controlades per les forces de seguretat, i les companyies Binter Canarias i Air Maroc no venen vols'. Segons aquesta mateixa font, la ciutat viu en una 'tensió molt greu', travessada contínuament per camions i per helicòpters militars.
El Polisario compta onze morts, 723 ferits i 159 desapareguts; el govern marroquí compta  sis morts (cinc agents marroquins i un manifestant saharià) i desenes de ferits.
El govern espanyol se'n desentén
El govern espanyol es desentén del conflicte. El ministre de presidència, Ramón Jaúregui, va dir ahir que no demanarien responsabilitats a ningú, perquè l'afer incumbia al Polisario i al govern del Marroc. I que l'executiu havia de mantenir un equilibri entre 'la sensibilitat pel patiment del poble saharià' i el fet que el Marroc té 'compromisos molt importants amb Espanya'.
En unes declaracions, ahir al matí, a RNE, Jaúregui va declarar que 'és evident que hi ha uns fets gravíssim' i va lamentar la situació del poble saharià 'que sofreix des de fa molt de temps'. Ara, segons ell la informació és confusa, per les xifres contradictòries de víctimes mortals, i la resolució del conflicte correspon al Marroc i al Polisario amb la mitjanceria de l'ONU.


Més informació: Sáhara libre