1 de nov. 2010

L'estat paga la meitat de la visita del Papa a Madrid

L'acte valdrà 50 milions d'euros. Benet XVI no serà a Madrid com a cap d'estat. A canvi del suport, Rouco es compromet amb De la Vega a reduir les crítiques al gobern de Madrid.

La futura visita del papa Benet XVI a Madrid l'agost del 2011 per a la Jornada Mundial de la Joventut comptarà amb el "suport total" del govern central, la comunitat de Madrid i l'Ajuntament, segons van assegurar a Público els responsables de l'organització de l'esdeveniment. Serà una trobada eminentment religiosa i "privada", no és una visita d'un cap d'estat, sinó del líder d'una religió que valdrà al voltant de 50 milions d'euros.

Al voltant de la meitat de les despeses les pagaran les institucions estatals, mentre que de la resta se'n faran càrrec grans empreses col·laboradores. Entre les que ja han donat el sí hi ha Telefònica, Banco Santander i El Corte Inglés.

La principal col·laboració del Govern central està en declarar la visita del papa "esdeveniment d'interès  especial", al mateix nivell que la regata Ocean Volvo Race o uns Jocs Olímpics. Això suposa que les empreses que el financïin tindran beneficis fiscals, que podrien arribar al 80% dels fons. L'executiu socialista ja ha presentat una esmena en aquest sentit a la llei de pressupostos de 2010.

Alhora, el Govern central ha assegurat donar una "total facilitat" als visats i llogarà per cedir de manera gratuïta el Palau de Congressos del Passeo de la Castellana, que serà la seu del Centre de Premsa. També se cedirà l'aeròdrom de Cuatro Vientos, seu principal de la trobada,  i la la plaça de Cibeles. El centre de Madrid acollirà un Via Crucis i la missa de benvinguda de Benet XVI, que tindrà per  a l'ocasió una sacristia de luxe, en què s'hi vestiran gairebé un miler de bisbes: l'Ajuntament de Madrid. La seguretat, els transports i la sanitat també formaran part de l'aportació de l'estat a través de les tres administracions (Ajuntament, Comunitat i Govern central)



La seguretat de l'esdeveniment, la logística i la neteja també les pagarà l'erari públic, així com les depeses del sèquit papal, i de la família reial.
"L'acollida per part de totes les Administracions Públiques ha estat excel·lent", va indicar a Público Yago de la Cierva, responsable de comunicació de la trobada. La col·laboració "serà total, perquè la viista del papa serà l'aparador internacional d'Espanya el 2011. És un projecte de tots, cultural, religiós i turístic, i tots volem que surti bé".


Amb les tres administracions


Tot i que encara queden dos anys per a l'esdeveniment, el cardenal de Madrid, Antonio María Rouco Varela, s'ha assegurat la complicitat del Govern central, Comunitat i Ajuntament. En les últimes setmanes, aquesta cúpula ha mantingut reunions bilaterals amb la vicepresidenta del Govern central, María Teresa Fernández de la Vega, la presidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre i l'alcalde de la ciutat, Alberto Ruiz-Gallardón.
Com va subratllar el mateix Rouco, "s'han donat tot tipus de facilitats i ajudes per al desenvolupament amb èxit de l'esdeveniment"


Un total de 20 subcomissions


Amb tot, les negociacions es porten a terme a través d'una Comissió Mixta, que ha s'ha reunit i de la qual en formen part, entre altres, el subsecretari de la Presidència, Juan José Puerta Pascual; la tinent d'alcalde i regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Madrid Ana Botella, i el conseller de la presidència, Justícia i Interior de la Comunitat de Madrid, Francisco Granados. S'hi ha acordat la creació de 20 subcomissions, amb presència de responsables dels ministeris de l'Interior, Exteriors, Sanitat o Administracions Públiques.


La total col·laboració del govern central, tot i això, tindrà una contrapartida en comprometre's el cardenal Rouco Varela a mantenir un "perfil baix" en les seves crítiques a les polítiques de l'executiu socialista. De fet, i malgrat el desig de molts bisbes, el criteri del cardenal de Madrid es va imposar en la manifestació antiabortista, prohibint als prelats anar-hi i no oferint cap valoració oficial sobre el seu èxit o fracàs.


Segons han confirmat fonts eclesiàstiques, durant la trobada amb De la Vega, Rouco Varela va insistir en què l'objectiu principal és que la visita del Papa, que es farà al mateix moment en què el cardenal fa 75 anys, edad canònica per jubilar-se, sigui un èxit rotund i deixi pòsit a la societat espanyola.. Per això, s'espera que els propers mesos l'ofensiva episcopal contra l'executiu socialista es vegi notablement rebaixada. 


Font: Público