19 de nov. 2010

L’ALE demana que la UE es prepari per a ampliar-se «des de dins»

El partit europeu promou la idea de la plena legalitat dels processos democràtics d’independència al si de la Unió


L’Aliança Lliure Europea (ALE), el partit polític europeu que agrupa desenes de formacions independentistes i autonomistes d’Europa, ha reclamat a la Unió Europea que vagi preparant-se per entomar una nova onada d’ampliació de membres, que en lloc d’arribar de fora de la UE ho farà des de dins. Per l’ALE, aquests poden ser els casos de Flandes, Escòcia, Gal·les, Catalunya, el País Basc o Galícia.
L’eurodiputada de la Nova Aliança Flamenca (Nieuw-Vlaamse Alliantie, N-VA), Frieda Broepels, ha estat qui ho ha dit més clar: hi ha un «nacionalisme democràtic proeuropeu» en diverses nacions sense estat i «com a part d’aquesta evolució, la Unió Europea s’hauria de preparar per a la seva eventual ampliació des de dins». Per la presidenta del grup parlamentari de l’ALE, la gal·lesa Jill Evans (Plaid Cymru), «la independència ens permetrà jugar un paper complet a Europa», ino com a «espectadors».
Els eurodiputats de l’ALE van fer aquestes consideracions aprofitant la celebració, dimecres i al Parlament Europeu, d’unes jornades sobre independència i Europa al segle XXI. Qui també hi va prendre part va ser Joan Puigcercós, president d’ERC, qui va augurar que la UE reconeixerà nous estats formats «a través d’un referèndum d’independència convocat democràticament».
Les jornades continuen la línia argumental que l’ALE i la seva Fundació Maurits Coppieters estan seguint en els darrers mesos, sobre la possibilitat legal que les nacions sense estat puguin independitzar-se i accedir a la UE de forma automàtica. El juny passat, un equip de catedràtics i professors de Dret van presentar a Barcelona un estudi segons el qual l’ampliació interna de la UE és legalment possible.

Font: Món divers 
Més informació: ALE